婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

yubb1111 發表於 23-11-29 10:57
係呀,好彩請到個工人好幫得手
反而好過長老湊
長老係咁抱抱到要抱住瞓

比長老湊,會好多意見,同埋教導方式吾一樣,好易有矛盾。此外,我家6299情緒勒索:甘辛苦幫你湊仔,你要孝順佢地,要照顧反佢地轉頭!雖然我都會,但吾中意好似等價交易甘!
一年去旅行無帶佢地去,就比佢哋話:平時甘辛苦幫你湊仔,去旅行都吾帶埋阿爸阿媽(6299)。自此我有咩自己做到就自己做,非必要都吾會叫佢地幫手湊

別墅

Doracy2009 發表於 23-11-29 11:23
比長老湊,會好多意見,同埋教導方式吾一樣,好易有矛盾。此外,我家6299情緒勒索:甘辛苦幫你湊仔,你要 ...

我直頭唔係好想見啲長老
喺屋企同BB一齊不知幾爽
所有嘢工人搞掂
淨係餵人奶跟住同BB瞓

大宅

如果唔同住或者自己有份工話唔幫手凑都可以理解,但系我奶奶從来冇做野,問題仲要一齊住,都唔肯凑都算,間中睇一兩鐘都唔系好愿意,我自己凑自己教,6299又多野講!成日走返大陆,一返就系幾個月先返落黎!

男爵府

babykiko221 發表於 23-12-5 04:29
如果唔同住或者自己有份工話唔幫手凑都可以理解,但系我奶奶從来冇做野,問題仲要一齊住,都唔肯凑都算,間 ...

點解一齊住同無做野就要幫手湊?
佢都有佢退休生活嘅自由架嘛

別墅

babykiko221 發表於 23-12-5 04:29
如果唔同住或者自己有份工話唔幫手凑都可以理解,但系我奶奶從来冇做野,問題仲要一齊住,都唔肯凑都算,間 ...

唔幫手仲多多野講
一定比我鬧爆佢地
已經忙到pk 仲要齋講唔做

大宅

Mini20160607 發表於 23-12-6 09:13

又要對方幫手但關係又唔好。如果同住叫老人家幫下眼睇住一陣去個廁所沖個涼,仲可以理解,但老人家唔使返工唔想湊孫係佢權利,就算俾高價佢都唔凑都無錯。 呢到硬係有啲人睇見到老人家享受退休生活就覺得唔順眼,老人家唔幫手但唔製造問題已經非常好。

littlefunpig    發表於 24-2-8 17:16

大宅

Mini20160607 發表於 23-12-6 09:13

所以我咪冇干預佢既自由呀

大宅

jojocatjojo 發表於 23-12-6 11:17
又要對方幫手但關係又唔好。如果同住叫老人家幫下眼睇住一陣去個廁所沖個涼,仲可以理解,但老人家唔使返 ...

我相信同住都冇乜幾多個系同6299關系系好好,全屋最遲冲凉食飯果個系我,我從來都唔旨意佢地會幫我,只要唔好再寵壞同阻止我教小朋友,我就謝天謝地!

大宅

yubb1111 發表於 23-12-6 10:51
唔幫手仲多多野講
一定比我鬧爆佢地
已經忙到pk 仲要齋講唔做

冇辦法,寄人篱下只可以忍!
系教小朋友上同佢地有好多摩擦,
我女6歲佢都仲要堅持要餵飯,佢話
佢仔女餵到十幾歲都系甘餵!(emoji)(emoji)‍♀️

琥珀宮

yubb1111 發表於 23-7-31 13:08
都唔知好彩定唔好彩
我同老公兩邊長老都冇人想湊孫
請左工人湊

算啦,比佢地湊都未必湊得掂
我99湊半日都湊到發晒忟憎,但佢又唔講,咁我點知,最後我辭職自己湊返算數

珍珠宮

babykiko221 發表於 23-12-7 00:12
我相信同住都冇乜幾多個系同6299關系系好好,全屋最遲冲凉食飯果個系我,我從來都唔旨意佢地會幫我,只要 ...
可以的話,真係自己一家人搬開住,佢地有佢地過退休生活,你地有你地自己生活,咁對大家都好,bb幾大個? 唯有等佢瞓著覺,你先拿拿林去沖個涼啦,我當年放假係6299屋企住一排,都係拿拿林幾分鐘仆返出黎,都唔知自己有無沖乾淨
係自己屋企就好易搞,我將bb放係櫈上扣好安全帶,放係廁所門口,打開門沖涼,佢見到我就唔會喊,我連去廁所都要放佢係門口,不過呢個時期好快過去,加油吧!

別墅

yubb1111 發表於 23-7-31 13:08
都唔知好彩定唔好彩
我同老公兩邊長老都冇人想湊孫
請左工人湊

其實最好唔好靠長老啦, 除非佢地思想與時並進啦。 老人家思想迂腐, 守舊, 迷信, 幫唔到今啦。 不過有時過嚟屋企幫輕工人行開行埋都得嘅

民房

YYChannn 發表於 23-8-1 22:26
你好幸福遇到咁好奶奶,起碼佢唔係叫你地出去租屋住,而且一早表明唔湊孫,唔會好似有啲奶奶咁,把口係咁話 ...

希望我99唔係咁
係佢應承湊我先諗緊生
到時先話唔湊嘅話 一定搞唔掂

子爵府

發表於 23 分鐘前 |只看該作者
babykiko221 發表於 23-12-7 00:12
我相信同住都冇乜幾多個系同6299關系系好好,全屋最遲冲凉食飯果個系我,我從來都唔旨意佢地會幫我,只要 ...

我唔同住都關係惡劣,有次我返緊夜班要半夜先放工,99同佢個女午夜十二點打黎,不停話我自私,佢都已經放工,點解我仲開緊工,我d仔我自己出錢俾左外人睇住,人地都未出聲,又唔係99幫緊我湊仔,佢覺得自己開少左我幾個鐘頭工,佢搵少左過我,佢身體又唔爭氣中過風唔可以學我咁做完一份又一份,所以佢條氣唔順阻我開工搵錢,果晚我真係堅嬲,你話唔湊我吹你唔漲,我搵外人湊佢都要出聲,破壞佢個仔頭家嘅人係佢自己

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊