單親天地

跳至

首頁
12345...18

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我去左法援搞緊離婚, 已經比哂文件未能知批5 批律師比我見面,
是我一人搞,因為他唔養家/小朋友,而且他郁手打我多次, 另外,他同我講口口聲聲成應大6有小3
我忍夠他行動,所以......

請問律師費耍唔要我比, 會5會太貴? 我怕我冇錢比堂費,我份人工又唔多得$6xxx,而且我沒有物業,沒有儲蓄....
我份工好少錢, 我同小朋友生活都唔夠用交費個個月白做咁!!!我捱得好辛苦~~

請問大家,如爭取膳養費是否只係小朋友先有? 自己有冇?
我上次去交文件時, 果到職員問我自己要5要呀? 小朋友果到要多少??
假設我5要c6錢, 是否要寫明"$1"? (職員話)
我只希望為小朋友方面爭取$8500-$9000,有冇可能??

cathy-tse  悶....好悶....見到真係好悶....妳放過我地啦~~  發表於 12-5-17 00:59

男爵府

回覆 回覆:ru_663th的帖子

要睇返對方收入喎。如果佢搵一萬,我估你一定攞唔到八千。

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

引用:點解唔問你跟開的社工,你問了我地好多次,就

原帖由 EVA222 於 12-05-16 發表
點解唔問你跟開的社工,你問了我地好多次,就算法庭批了,賤佬唔俾,你都無佢符,你成日咁得閒去告佢?
有錢都給 ...
真係問咗好多次mouth:mouth:

The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

子爵府

又問我地話有佢唔俾你吹佢咩?!

大宅

不一定

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你成日都係問呢個問題, 始終要上左庭, 真係判離婚令時, 才講對方要比幾多你

唔係你話幾多就幾多呀!! 你都要睇返佢既收入 及 個人基本支出, 如果佢搵得唔多, 又要搬屋住, 又話要養兩老, 佢真係可以唔洗比

同埋, 佢比下一個月, 又唔比一個月, 唔通你下下都去告佢呀!!! 唉~~ 樓主, 你穩穩陣陣搵份收入高些既工啦

ru_663th  他一向5洗養兩老  發表於 12-5-16 22:51
chuchu9999    發表於 12-5-16 00:20

珍珠宮

請問律師費耍唔要我比, 會5會太貴? 不用你付, 因為你收入資產一定不過限額
請問大家,如爭取膳養費是否只係小朋友先有? 自己有冇? 你和你小朋友都可以申請
我上次去交文件時, 果到職員問我自己要5要呀? 小朋友果到要多少?? 你自己為何不要? 你可以問律師或者社工點樣填, 問完才填!

你可以要求律師調查你c6過去幾年, 有沒有資產轉移, 還有, 要求你c6付你的堂費律師費及一切法律費用, 而且要追回過去沒有比的生活費等...還有問律師你還可以爭取什麼, 因為他有錯在先, 你可以盡量爭取!

伯爵府

分享愛 貓狗褓姆 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

樓主 首先係就算法庭判佢要每月俾$$你 都唔代表你一定會準時收到$$ 就好似我咁 佢唔俾兩個月就要去法援追

同埋俾幾多$$你 法官係會睇番對方收入既多小去決定既 我果個俾亞女每月二千咋 仲要成日遲 或者唔俾

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

如果佢做政府工或者福利機構,一定會比到你,唔係既話,判咗佢唔比都吹佢唔漲架!

珍珠宮

判了多少錢你c6比, 如果他不付錢, 除非他打政府工(他不付, 可以申請從人工直接扣比你), 如果是私人機構, 多數都要你追......你自己都要努力搵錢!

珍珠宮

好媽媽勳章

其實, 你可唔可以去申請綜援架?
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

gloriamcy 發表於 12-5-16 00:05
要睇返對方收入喎。如果佢搵一萬,我估你一定攞唔到八千。

他有萬五元左右,咁我可以取多少?
是否我寫左先, 判左可能得$7500-8000(-低我)

k_lego  得萬5.....點會俾咁多你啊  發表於 12-5-19 21:49

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

朋友離婚,有一個小朋友,她的前夫月入2萬幾,
最後個官判左8千元膳養費。

水晶宮

畀面勳章

係晤係同一個人問同一個問題mouth:

Sumyeema1  我認得隻 kitty   發表於 12-5-16 16:33

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

出面有得小3, 可能都有埋細路, 如果佢係大男人重男輕女的話, 你估佢仲會俾錢養女!! 個小3都唔會俾佢俾錢你地LA, 榨乾佢唔好!!!

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

翡翠宮

好媽媽勳章

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

dada~0w0~ 發表於 12-5-16 14:31
2個月前, 上庭, 我ex咪就係話自己搵萬 6, 小三係全職主婦, 大緊肚,
冇 $$$$ 比個仔~~~~而法官又好buy 佢w ...

咁都得既 即係小三食左先, 先到個前妻同個仔 咩法官黎架

首頁
12345...18

尾頁

跳至