論盡家傭

跳至

首頁
45678...22

尾頁

複式洋房

回覆 mudullfai 的帖子

yes yes, my maid is appealing IT now in HK....
she first week come to HK and told me , she will complain my HK agent ABOUT THE AGENCT FEE ( AROUND 8 MONTHS)

AND CLAIMED THAT HER GOVERENT WILL HELP HER.

WTF, HK govenment cannot protect us ?!?!?

大宅

回覆 回覆:Jolly333的帖子

我都係十二月申請架,不過唔係用得x,姐姐二月廿四號到咗香港,廿七號正式上工啦!

大宅

回覆:mark2006 的帖子

冇喎

大宅

陽X話預俾多5000,但又要有第二間收据先可退款!有冇人聽過話去細agent公司搵仍然唔洗俾多D$?

複式洋房

剛去問得x,她們說菲律賓開始放bun. 佢話應該無問題。不過,我問到幾時來,又話下星期至知,即是冇答過。真是激到嘔血!!
請各得x同志update近況!

男爵府

引用:剛去問得x,她們說菲律賓開始放bun.+佢話應

原帖由 AmieMaMa 於 13-03-17 發表
剛去問得x,她們說菲律賓開始放bun. 佢話應該無問題。不過,我問到幾時來,又話下星期至知,即是冇答過。真是 ...
我都係得成,佢話無問題wor..唔駛俾錢。仲話係菲律賓工會搞事,唔係政府搞wor..都唔知信唔信好。我12月申請,佢話就算收錢都唔關我事,不過都係話下星期覆到港期,答左等於無答=___=

大宅

回覆:Agent 話我知, 13/3 菲律賓政府開大會..加agent fee 工人才可到港

I hope my one can come on end of march

大宅

回覆:arctic88 的帖子

請問你係邊間agent講?我尋日打去我agent問都仲要開會??仲未知要唔要架錢?你係幾時申請架?thanks

複式洋房

回覆 Jolly333 的帖子

Jolly,
Please tell me when they confirm you. I just wonder they are telling us lie. I ask the other agent, they say all cases are still pending.
Thanks

複式洋房

回覆:Agent 話我知, 13/3 菲律賓政府開大會..加agent fee 工人才可到港

My agent said I can get the confirmed date of maid\'s coming tmr. Didn\'t mention any extra cost. Hopefully it is true

男爵府

醒目開學勳章

回覆:Louisa88 的帖子

男爵府

我啱啱收到agent通知,bunbun應該今個weekend到香港一係就問極都冇消息,一係就快到咁

複式洋房

引用:我啱啱收到agent通知,bunbun應該今個weeke

原帖由 chanjessie0627 於 13-03-18 發表
我啱啱收到agent通知,bunbun應該今個weekend到香港一係就問極都冇消息,一係就快到咁 ...
恭喜恭喜!

大宅

回覆 chanjessie0627 的帖子

頭先AGENT打電話俾我,佢話上星期開會風波還未平息, 現在有2個方案:-

1) 如果現在加多$5500, 菲律賓政府出口單位馬上收工人VISA入紙工作。預計一星期內到港. (註: 1月尾請工人已付$4800+$1200 Agent fee)

2) 菲律賓政府會本週四,21/3 再與菲律賓當地 AGENT 工會再開大會, 落實究竟要加幾多附加費才俾工人出境到港工作. 由於3月尾又Easter holiday, 所以工人到港入期又一推延....

我想請問各位: 你地會即俾$5500加快工人速度下週到港嗎?   

珍珠宮

好媽媽勳章

chanjessie0627 發表於 13-3-18 16:25
我啱啱收到agent通知,bunbun應該今個weekend到香港一係就問極都冇消息,一係就快到咁 ...

邊間AGENT, 係唔係德成?

複式洋房

引用:回覆+chanjessie0627+的帖子 頭先AGENT打

原帖由 Louisa88 於 13-03-18 發表
回覆 chanjessie0627 的帖子

頭先AGENT打電話俾我,佢話上星期開會風波還未平息, 現在有2個方案:-
唔會,啋佢都傻,俾多幾千蚊,如果菲姐嚟到又話唔做,嗰幾千蚊變咗又白洗:;pppp::;pppp::;pppp:

大宅

回覆 Louisa88 的帖子

仲有... 一提.. 我問我的Agent 點解有啲 HK AGENT 不用加錢, 工人可預期到港?

佢既答覆就係: 可能有啲AGENT 叫工人自已俾錢, 個工人無辦法, 又想快啲到香港, 於是就自已俾錢, 但到咗香港, 跟著就去法庭告AGENT, 然後辭職, 叫AGENT退還費用,然後再係香港自已搵工。。。。。 

怪不得早前有個媽咪係BK寫話好多BUNBUN辭職。。。唔知係咪呢個原因,因為佢地唔想俾錢個AGENT。。係唔係呀????? 

大宅

回覆 echoo 的帖子

唔係 '德X" , 係一啲細行, 係北X...

別墅

我AGENT是海X, 都話無消息。。我工人原本3月尾到。。。

大宅

回覆 spain 的帖子

same with me... she said the maid will be arrived end of March! I've applied in end of Jan 2013!!!!!

首頁
45678...22

尾頁

跳至