6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

一齊加油我仔又係長期厭食佢飲奶只需要維持到生命就唔會再飲

男爵府

親親田小豬 發表於 19-2-19 18:07
大家有無興趣開個 WhatsApp group 交流下?

好呀 交流下食譜,有咩野食會令bb開金口

我個仔已經1歲,唔可以靠飲奶吸收營養,一定要食到足夠固體先得,奈何佢成日絕食

複式洋房

親親田小豬 發表於 19-2-21 09:58
回覆 Mowingki 的帖子

希望你bb厭奶期快d過,唔會好似我地咁🙏🙏 你bb有無重? 有重就唔使 ...

有重ge..佢仲有5日就4個月 宜家大概重6.5-6.7kg!

別墅

有興趣, pls pm

複式洋房

回覆樓主:

前兩日bb足9個月,去健康院檢查,仍然太輕磅,醫生話可以再觀察3個月,或者寫信去醫院兒科排期做檢查。有無媽媽有經驗分享?例如做左咩檢查同結果? 謝謝

大宅

JJasper 發表於 19-3-17 23:13
前兩日bb足9個月,去健康院檢查,仍然太輕磅,醫生話可以再觀察3個月,或者寫信去醫院兒科排期做檢查。有無 ...

Bb幾重?

複式洋房

cookjes 發表於 19-3-18 07:48
Bb幾重?

9個月男仔7KG

大宅

我個女而家10個半月啦,出世6.7磅,而先16.6磅。2個月開始唔食奶咀。喂人奶我明白會輕dd ,但冇理由得16.6磅架 >.<
食人奶食得,固體每日都食ok 份量。成日要自己揸住先開口,而家餐餐要比佢自己揸住匙羹開口;我地見機塞入去佢口,食一餐食成大半個鐘。薯仔/番茄/菜/魚/肉/蛋 都有食,就係唔重。由6個月開始就慢落來>.<, 而家高度ok 有71cm, 但摸個背脊都係骨,我老婆傷心到不得了。

我同我老婆得出結論係: 可能唔吸收,可能佢太過active, 晚晚2點訓,白天少訓。晚上11點開始active 到1點幾。晚晚都係甘搞到我地冇晒符。根本就拉唔住。 打針都係哭一聲,梳化跌落地哭一聲(後腦落地),已經自行落床/梳化(扑係度冼落地).
甘active 就有機會整傷自己,基本晚晚都有野發生。又令到我老婆心痛不已。昨晚就撞到個頭,頭皮破左1cm流血. 居然只哭了一下。

大宅

你地BB幾高,我囡11m 65cm,有冇方法增高

大宅

我仔宜家8個半月得7.1kg,高66咋,雖然我地兩公婆都唔肥唔算高大,但明明呀仔又冇厭奶加固都叫好,都唔識增磅同長高(emoji)(emoji)‍♀️

大宅

siubutdim 發表於 19-4-2 21:35
我仔宜家8個半月得7.1kg,高66咋,雖然我地兩公婆都唔肥唔算高大,但明明呀仔又冇厭奶加固都叫好,都唔識增 ...

我仔八個月,同你仔仔差不多

男爵府

breadmother 發表於 19-1-26 11:23
有冇話要食糊仔食到一碗仔先轉其他比佢試?定樣樣比佢試下

其實你試下唔比糊仔, 試粥仔?
或者買d 一樽樽bb 食物(有分月份), 比佢試下.

我女都唔鍾意食糊仔, 佢直接食粥。

我仔就為食仔, 但唔鍾意食粥, 鍾意pasta, 飯。 而家9 個月。

其實個個bb唔一樣, 有食就得

大宅

我有興趣入呀,可加我嗎?

大宅

好多媽媽都想開奀b媽咪WhatsApp group 交流bb飲食 如有興趣 私下俾電話我呀

別墅

JJasper 發表於 19-3-17 23:13
前兩日bb足9個月,去健康院檢查,仍然太輕磅,醫生話可以再觀察3個月,或者寫信去醫院兒科排期做檢查。有無 ...

我bb 11個月7.5kg,由出世開始一直兒科跟,其實兒科都唔會做咩檢查,去到又係咁飲食生長係磅下重,睇下發展跟唔跟到線咁,幫助唔大,兒科有轉介我bb睇營養師,營養師有教一d方法可以令bb食得好d,同埋d增加bb營養,所以轉介去兒科都冇咩做,次次都

已刪除用户

複式洋房

親親田小豬 發表於 19-1-24 09:56
我bb由兩個月多就開始厭奶,厭到宜加六個月,一直輕磅。因為唔食奶入過急症,睇左無數個醫生,都無用,都係 ...

兩個月開始厭。依加接受七個月都飲吾多,又細粒

複式洋房

iambaebae 發表於 19-4-12 18:37
我有興趣入呀,可加我嗎?

我都想入

大宅

https://chat.whatsapp.com/B6qNwGgJF8fDPcLTzGxHbg

別墅

我個女又係食極唔長肉 (emoji) 6個月得5.73kg 平時3餐奶 2餐固(粥/爛飯)已經4個月時加固 都肯食半碗-大半碗 宜家奶奶都肯飲起碼都150ml 之前就厭奶唔肯飲餐餐60-90ml 轉左奶粉後好d 起碼家下算食得訓得 但都仍然唔長肉 2個月時生長缐75 4個月跌到10 宜家都係10(emoji) 前幾日番健康院 醫生叫攝多餐奶比佢 同係粥/爛飯加一茶匙油去增加卡路里(emoji) 唉 ... 攝多餐奶唔通要餵番夜奶晚上特登拍醒佢飲奶咩(emoji) 9個月要番去覆體重
如果到時做左要做既野 但都唔長肉 唯有順其自然吧 但求冇病冇痛 健健康康就得 ... 加油呀 (emoji)(emoji) 各位奀豬媽咪

首頁

尾頁

跳至