6個月-1歲

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

請問有無媽媽買咗又用近。。如有,請問好唔好用,bb用得o唔ok?

大宅

パンダさん 發表於 16-9-5 01:01
你試吓整mini meatball, 一咬入口就散㗎喇,好易吞。仲好好味,BB好鍾意!
青豆煮林少少仲係一粒粒果時佢 ...

引用你既材料,但屋企無焗爐,只係蒸,三色藜麥肉條,車輪粉饟肉碎。
食得好開心,無牙都食到!但我多左好多嘢做,雖然食到周圍都係,見佢坐定定自己清枱好有成功感

大宅

菠蘿小矇朱 發表於 16-9-8 08:48
引用你既材料,但屋企無焗爐,只係蒸,三色藜麥肉條,車輪粉饟肉碎。
食得好開心,無牙都食到!但我多左好 ...

叻女呀!見BB食得哂真係好有成功感,我個B食食吓會特登掉嘢落地
B女連金菇都食到嘅?我有牙都覺得好難(emoji)
你如果可以嘅話買個焗爐吖,細個果啲都得㗎,可以整多好多recipes ga

大宅

菠蘿小矇朱 發表於 16-9-8 08:48
食得好開心,無牙都食到!但我多左好 ...

我前兩日整咗呢個broccoli , zucchini & cheese frittata , (未切條)一係一入口就散,冇牙都食得㗎。我自己唔食cheese, 但我老公試味話超好食

大宅

パンダさん 發表於 16-9-8 13:52
我前兩日整咗呢個broccoli , zucchini & cheese frittata , (未切條)一係一入口就散,冇牙都食得㗎。我 ...

睇見都流口水,你真係好勁識整咁多嘢,BB有口褔,睇黎要買個焗爐先得

大宅

菠蘿小矇朱 發表於 16-9-8 17:14
睇見都流口水,你真係好勁識整咁多嘢,BB有口褔,睇黎要買個焗爐先得
...

我都係參考網上啲recipes 啫,我聞到cheese 味都想嘔,不過見阿B食到跳哂舞應該好味掛

珍珠宮

洋蔥帶子煎蛋卷,南瓜芝士蓉螺絲粉
青豆方便快捷

大宅

AGa1111 發表於 16-9-11 12:56
洋蔥帶子煎蛋卷,南瓜芝士蓉螺絲粉
青豆方便快捷

靑豆真係好正,又乾淨又易食易煮!
我今日整呢個
Quinoa Apple cheese ball

珍珠宮

パンダさん 發表於 16-9-11 17:08
靑豆真係好正,又乾淨又易食易煮!
我今日整呢個
Quinoa Apple cheese ball

可以分享食譜嘛?

大宅

AGa1111 發表於 16-9-11 17:12
可以分享食譜嘛?

Of coz !

APPLE AND CHEDDAR QUINOA BALLS

Makes approx 12 balls

200g of cooked quinoa
1 large apple, grated
90g of cheddar
1 egg, beaten
Olive Oil
Preheat oven to 180c

Add quinoa, apple, cheese and beaten egg to a bowl and mix thoroughly to combine.

Form into balls, place on a baking tray and brush over the top with a little olive oil

Bake in the oven until firm and a pale golden colour (approx 30 mins)

大宅

引用:Quote:菠蘿小矇朱+發表於+16-9-4+23:46+我

原帖由 パンダさん 於 16-09-05 發表
你試吓整mini meatball, 一咬入口就散㗎喇,好易吞。仲好好味,BB好鍾意!
青豆煮林少少仲係一粒粒果時佢 ...
想問下咁樣係唔係已經可以頂到一餐?BLW幾耐就可以咁?

大宅

WB1115 發表於 16-9-11 17:35
想問下咁樣係唔係已經可以頂到一餐?BLW幾耐就可以咁?

我又唔會俾B成餐都食meatball 或焗芝士蛋呀,因為冇grain, 同埋都膩家嘛!通常都係每餐3粒/條再加pasta or rice。
如果係quinoa chicken Apple ball 就可以唔駛加grain 啦,我諗8粒都好飽了(我個B一歳)
唔加rice or pasta, 就另加多啲蔬菜生菓, 唔係大食b嘅話都會飽㗎喇。

你平時煮咩㗎

大宅

引用:Quote:WB1115+發表於+16-9-11+17:35+想問下

原帖由 パンダさん 於 16-09-11 發表

我又唔會俾B成餐都食meatball 或焗芝士蛋呀,因為冇grai ...
我未開始架,想取下經先😆

大宅

WB1115 發表於 16-9-11 20:34
我未開始架,想取下經先😆

BB幾大呀?

大宅

引用:Quote:WB1115+發表於+16-9-11+20:34+我未開

原帖由 パンダさん 於 16-09-11 發表
BB幾大呀?
4個月多

大宅

WB1115 發表於 16-9-12 00:21
4個月多

哈好懷念4個月
你仲有兩個月時間搜集食譜,開始都係俾吓carrot, broccoli, avocado, sweet potato, banana, zucchini, cheese, tofu試吓先啦

大宅

引用:Quote:WB1115+發表於+16-9-12+00:21+4個月

原帖由 パンダさん 於 16-09-12 發表
哈好懷念4個月
你仲有兩個月時間搜集食譜,開始都係俾吓carrot, broccoli, avocado, sweet potato, ...
多謝你,bb係敏感皮膚,食野有啲咩要注意呢?謝謝

別墅

回覆樓主:

我囡就快8個月
5個月開始就俾佢妹蘋果,菜心,牛油果,粥仔糊仔唔肯食,食左都bu返出黎或者嘔
到而家都試左3個幾月blw
仲係妹妹下,未真正食到野落肚
係我囡未ready唔識吞定係咩?
見你地bb食得好好,我真係有d擔心又心急
應該可以幫我囡囡加固?
因為我全人奶,開始供不應求了
苦惱......

大宅

WB1115 發表於 16-9-12 06:36
多謝你,bb係敏感皮膚,食野有啲咩要注意呢?謝謝

其實有冇敏感都要每種食物連續獨立試三四日,雖然我B冇敏感,但我都試到一歳。有敏感嘅話就更加要小心啦。
如果要食雞蛋,一歳前只可以食蛋黃,蛋白容易過敏。
我暫時淨係諗到蛋,諗吓再話你知。
你都要問吓醫生意見。

大宅

JoyceDic 發表於 16-9-12 08:31
我囡就快8個月
5個月開始就俾佢妹蘋果,菜心,牛油果,粥仔糊仔唔肯食,食左都bu返出黎或者嘔
到而家都試左 ...

有冇牙呀?係咪切得太塊?佢自己手拎食有冇嘔出來?

首頁
12345...7

尾頁

跳至