6個月-1歲

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

回覆:Cherry0401 的帖子

咁樣自己食,怕唔怕咬太大啖?會唔會啃親?

子爵府

引用:咁樣自己食,怕唔怕咬太大啖?會唔會啃親?

原帖由 rubbylin 於 16-04-20 發表
咁樣自己食,怕唔怕咬太大啖?會唔會啃親?
初初頭幾次試都會有機會瀆親/狂咳,甚至會嘔返晒出黎,但呢個係學習階段,只要有大人陪伴在側留意情況,其實可放膽少少比bb試,通常試多幾次bb就已經開始掌握技巧,無咁易再瀆親/狂咳,而且bb仲會越黎越享受blw樂趣,仲會好開心好期待用餐時間添

別墅

回覆:Cherry0401 的帖子

系喂bb食飽再俾佢自己揸來食?

大宅

回覆:rubbylin 的帖子

開始試嘅時候可以咁做。但一般都係將B食嘅嘢切粒或切條等佢自己食

子爵府

引用:系喂bb食飽再俾佢自己揸來食?

原帖由 rubbylin 於 16-04-20 發表
系喂bb食飽再俾佢自己揸來食?
我係直接比食物佢玩同食
由佢自己探索食物再放入口

別墅

回覆:BLW (baby led weaning) 討論區

我試左兩三個星期,開頭比不材料佢拎住食,宜家試整料理,佢都食得好開呀

複式洋房

開心吸收勳章

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

開始俾咩佢試?

別墅

回覆樓主:

大鄉理 請問咩系b l w?

大宅

回覆:BLW (baby led weaning) 討論區

我b就6個月,都係blw

複式洋房

我個女就快7個月,try過兩次BLW,食蘋果,成日嗆到,睇到佢食睇到標汗

大宅

回覆:ilovekidsss 的帖子

我個仔9個月大,開始唔鍾意我餵佢~ 想試下BLW, 可以教吓我應該如何開始你呢?(啊仔唔肯食晒D粥,苦惱中) 😩

子爵府

BK Milk勳章

引用:我個女就快7個月,try過兩次BLW,食蘋果,成

原帖由 harryporter1108 於 16-06-01 發表
我個女就快7個月,try過兩次BLW,食蘋果,成日嗆到,睇到佢食睇到標汗
初初blw千祈唔好食蘋果,好危險,
因為太硬,好易哽親,
如果對blw一知半解的話,
建議去fb搵blw group,先睇睇新手包,
再慢慢研究

大宅

harryporter1108 發表於 16-6-1 10:37

你有冇蒸到啲Apple 少少林先BB食呀?

laalaap    發表於 16-9-6 23:12

大宅

小小郭c奶 發表於 16-6-5 03:43
初初blw千祈唔好食蘋果,好危險,
因為太硬,好易哽親,
如果對blw一知半解的話,

BLW 係可以食Apple, 但要蒸到軟先可以俾B食

侯爵府

回覆樓主:

我b女 5個半月大,下星期開始試blw,好多人都反對,但系我要比佢試下先,先試香蕉,牛油果,蕃薯,蘋果,希望成功,實在係唔想餵佢又懶得磨碎D食物,如果成功,可以同bb一齊座餐枱食,唸起都覺得得意。

大宅

回覆 misswendyyan 的帖子

我個仔8個半月, 一路食粥仔都尚可以, 但上星期病完之後就完全唔食粥仔,
連最愛嘅香蕉都唔食
淨係飲奶(全埋身人奶)

呢兩日試左blw, 但都食得少少
試左比西蘭花
蒸熟嘅蘋果
紅蘿蔔

佢淨係肯手拎西蘭花,
其他都係我用手扶助半餵佢

其實淨係食得咁少, 要唔要補餵粥仔比佢㗎?

大宅

meng922 發表於 16-9-4 16:08
回覆 misswendyyan 的帖子

我個仔8個半月, 一路食粥仔都尚可以, 但上星期病完之後就完全唔食粥仔,

我一半一半,因為我B食食吓會掉哂啲嘢落地!如果你怕佢唔飽咪餵啲粥囉

大宅

回覆樓主:

我囡10個月,六個月開始半blw,開餐時係餵粥同時俾佢拎住D瓜,蔬菜,饅頭,麵包等等黎食。
而家越黎越唔鐘意食粥同淋既嘢,但佢至今都未有牙仔,可選擇既食物不太多,今日第一次整溝左肉碎同菜既飯波,佢一拎起覺得痴立立就喊想請教未出牙食既blw食譜

大宅

菠蘿小矇朱 發表於 16-9-4 23:46
我囡10個月,六個月開始半blw,開餐時係餵粥同時俾佢拎住D瓜,蔬菜,饅頭,麵包等等黎食。
而家越黎越唔鐘意 ...

你試吓整mini meatball, 一咬入口就散㗎喇,好易吞。仲好好味,BB好鍾意!
青豆煮林少少仲係一粒粒果時佢都其實唔駛點(emoji)都吞到㗎, 通粉都係一樣啦。

1 lb ground chicken or turkey
1/4 cup applesauce or apple puree
1/2 cup shredded carrot
1/2 cup chopped spinach
1/4 cup chopped green onion
1 egg
1/2 cup breadcrumbs
1/2 tsp cumin
salt and pepper

I didn't add salt, but it still tasty!

攪碎雞肉之後撈埋其他材料, 23Oc 焗 10 - 12 mins.
This recipe can make a lot of mini meatball.

首頁
12345...7

尾頁

跳至