少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我嘅情況同佢差不多,不過我個仔已經10歲了。依家日日同佢大戰,讚又唔鍾意,又話我想博佢開心,唔讚又話唔讚,成日話我偏心細佬,無嘢可以令佢滿意。重尊登做d小朋友唔應該做的行為,例如扮食煙手勢(我最唔鍾意人食煙),講反面說話,一係就話你唔錫佢,攪到大家唔開心。不過,我知自己都好難控制到自己d情緒,但係日日係道想有咩方法教好佢,就越難控制好自己。依家佢日日頂到行,我就越唔開心 。自己成日為咗同個仔的事重成日喊好唔開心,但係一見到佢,就嬲到震。唔知點好,請指教﹗最好pm我,教我怎樣做。謝謝﹗

原文章由 SandraLo 於 07-9-21 21:35 發表

你試吓用讚嚟取代話佢錯, 會有意想不到的效果!

複式洋房

Sorry, 你的剪報不丸清楚,已pm你再send但無再收到,以前因為聖誕節你沒有空。請你再send多次比我,好嗎﹖thankyou﹗

複式洋房

好耐無上黎啦,因為阿仔要考試,無時間。
Thank you very much! 睇完你的剪報知道咩嘢應該做,但自己又控制唔到脾氣,日 日係屋企都同阿仔駁鬥,都唔知點攪好。佢就一日比一日差,無理取鬧。唔鍾意聽,唔鍾意做,就話佢有佢嘅自由,唔好理佢。鍾意就話我成日唔理佢,佢咩到唔知點做,發晒脾氣。其實十歲仔攪到咁,幾時先到大,我真係好心痛,好傷心,好無助。請問點算好呢﹖

原文章由 SandraLo 於 08-1-4 19:02 發表

沒收到你的pm呀, 我今晚回家再send多次!

複式洋房

多謝你回覆,等我用多d時間試跟你個做法,睇吓自己可唔可以有改善再跟你討論,希望我能夠成功﹗

原文章由 SandraLo 於 08-1-24 22:51 發表

beautyma12 :

其實你大致都知問題所在 ~~ 你「控制唔到脾氣」, 而阿仔亦學咗你......
有個建議 :你先用紙寫低(列出) (1) 所有你最憎阿仔做嘅嘢(忍唔住要鬧個種), (2) 你對佢做呢d 嘢嘅反應/對策 (3) 有冇效, 即佢 ...

首頁

尾頁

跳至